A csodálatos mikroalgák
3,5 milliárd évvel ezelőtt az algák voltak a lakhatatlan föld első zöld élőlényei, melyek a széndioxid alkotta ősatmoszférát oxigénnel dúsították, ezzel megteremtették az élet létrejöttének biológiai feltételeit. Azóta is változatlan formában vannak jelen biztosítva a bolygónk oxigénkészletének 90%-át.
Három különlegesen értékes algafaj áll a kutatások középpontjában, a spirulina , a chlorella és a lithothamnium nevű algák.
A spirulina egyedülálló hihetetlen gazdagságú tápanyag-összetételével. Közel négyezer féle értékes anyagot tartalmaz, és mivel rendkívül vékony a sejtfala, ezért ezek 90-95%-ban fel tudnak szívódni az emberi szervezetben. Már a maják és az aztékok is használták gyógyításra. A kutatások szerint magas, 60-70%-os a fehérjetartalma, ezen kívül tartalmazza a testünk működéséhez nélkülözhetetlen összes aminosavat is, ezzel teljes értékű fehérjeforrásnak minősül. A legfontosabb 12 vitamin is benne van, köztük az igen lényeges B 12, amely a fehérjeháztartásban, a vörös vértestek képződésében, és az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. Optimális összetételű az ásványi anyag és nyomelem tartalma , és érdekességként meg kell említeni a phykocyanin nevű anyagot is amely a legfrissebb kutatások szerint képes a gerincvelőben található őssejtek képződését intenzívebbé tenni. Ezenkívül tartalmaz sok klorofilt, karotinoidokat, zsírsavakat, és poliszacharidokat, enzimeket, valamint phenylethylamint (amely a szellemi teljesítő-képességet fokozza és javítja a hangulatunkat), és még sok más egyéb anyagot, de a közel négyezer alkotóelemet most nem célunk felsorolni. Tény viszont, hogy a spirulina összetételénél fogva egyfajta energiabomba a szervezetünk számára.
A chlorella a legparányibb növény a világon, akkora mint egy vörösvértest, viszont mindennél magasabb a klorofiltartalma, így tízszer annyi oxigént képes előállítani, mint bármely más növény. Neki is nagyon magas a tápanyagtartalma, bőven tartalmaz antioxidánsokat, de ezeken kívül gazdag rostanyagokban is. Leglényegesebb tulajdonsága, hogy nagyon erős a méregtelenítő hatása. Rendkívül nagy felületű, igazából úgy néz ki, mint a gesztenye burka: tüskés, és megköti a szabadgyököket. Mik azok a szabadgyökök, és vajon miért érdekünk, hogy eltávolítsuk őket a szervezetünkből?
Nos napjaink rohanó világában a helytelen táplálkozás, a mozgás –és alváshiány, a stressz, a nikotin és az alkohol, és úgy általában a felfokozott tempó, a teljesítménykényszer okozta feszültség, a kiemelkedően magas gyógyszerfogyasztás mind-mind hozzájárul a szervezetünket romboló nagy számú szabadgyök kialakulásához. Ezek olyan agresszív anyagok, amelyek súlyos betegségek kialakulásáért felelősek, mint például az érelmeszesedés, a rák, az immunrendszer betegségei, az izületi gyulladás, a cukorbetegség, vagy az idegrendszer leépülése. A szabadgyökök romboló hatását az úgynevezett antioxidáns anyagok képesek meggátolni. Sajnos az emberi szervezet nem képes előállítani az antioxidánsokat, ezért azokat a táplálékkal, vagy táplálék-kiegészítő anyagokkal szükséges magunkhoz venni.
Sajnálatos tény, hogy az európai ember nem mennyiségi, hanem minőségi tápanyaghiányban szenved, ugyanis hiába esszük meg a megfelelő mennyiségű ételt, ha az nem tartalmazza azokat az anyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Gondoljunk itt a nagyüzemi növénytermesztésre, az elsavasodott földekre, a szermaradványokra, a zöldségek és gyümölcsök folyamatosan csökkenő vitamintartalmára. Vagy a szintén nagyüzemi állattartás során felhasznált és a tejbe, húsba kerülő gyógyszermaradványokra, esetleg az élelmiszergyártás során alkalmazott tartósítószerek, állományjavítók, mesterséges színezékek garmadájára. Bizony maradnak a táplálék-kiegészítők, azok között is a 21. század nagy felfedezésének számító mikroalgák!
A harmadik említésre méltó mikroalga: a Lithothamnium Calcareum. Nyugat-Európa magas ásványtartalmú, kristálytiszta vizeiben honos algafajta. Az élő kőalga vörös színű, szárítás után fehérré változtatja a színét Összetételének 34 %-át tiszta, természetes, szerves, vegetáriánus kalcium képzi, mely testünk számára a legfontosabb ásvány. A kalcium nélkülözhetetlen csontjaink, fogaink, körmeink és hajunk újraképződéséhez. Tudományos kutatások igazolják, hogy a Lithotamnium természetes kalciuma - a vegyileg előállítottal szemben- magas arányban, 96%-ban képes beépülni, sőt ennek hatékonysága bizonyos százalék Spirulina hozzáadásával tökéletessé fokozódik. Ráadásul gazdag magnéziumban, vasban és sok nyomelemben is. Így válik a Lithotamnium csontjaink és fogaink leghatékonyabb kalciumforrásává.
A spirulina és a chlorella jól sikerült párosítás. A chlorella sejtszinten méregtelenít, méghozzá nagyon gyorsan és hatékonyan távolítja el testünkből a nem kívánatos anyagokat, még a nehézfémeket is! Ugyanakkor a spirulina ellátja sejtjeinket az optimális működéshez szükséges minden anyaggal, és fontos az is, hogy ezeket az anyagokat megfelelő arányban tartalmazza. Ha a szervezetünk alapját képező legkisebb építőelem a sejt egészséges, és megfelelően működik, akkor a felépítmény, a szervek, a test egésze is egészséges lesz, helyreáll a szervezet egyensúlya. A mikroalga nem tüneteket orvosol, hanem a betegségek okát.
Az alga fogyasztásával sokat teszünk egészségünk helyreállításáért. Milyen hatásokat tapasztaltunk az alga fogyasztásánál? Nem lehet azt mondani, hogy mindenkire ugyanolyan hatással van, hiszen minden ember más, és a problémája is különböző. Mindenkire „testre szabottan” hat, a szervezete normál működését akarja visszaállítani. Általánosságban elmondható, hogy gyorsan és látványosan növeli a szervezet energia szintjét és védekező mechanizmusát. Éppen ezért semmilyen körülmények között nem adható olyanoknak, akik autoimmun betegségekben szenvednek, vagy szervátültetésen estek át, tehát olyanoknak, akik immungyengítőt szednek!
Az algakészítmény hatására az erek belső falán lévő lerakódások, még a kapilláris erekből is leoldódnak. Csökken a koleszterin szint, és normalizálódik a vérnyomás. A tapasztalatok alapján kedvezően befolyásolja az érszűkületes betegek állapotát is (újra felmelegszik a beteg végtag). Erősen lúgosító hatású, ezért ajánljuk kismamáknak is, hiszen már a magzatvíz és az anyatej is eltolódott a savas irányba. Ugyancsak a kismamáknak is érdekes lehet, hogy javítja a vas felszívódását. Az alga fogyasztásával csökken a szervezet hisztamin szintje, ami az egyre gyakrabban előforduló allergiás megbetegedésekért felelős. Az alga javítja a vérképzőszervek működését, ugyanakkor hatékony a vérrögök eloszlatásában is. Gátolja a vesekő kialakulását. Nagyon jók a tapasztalatok az emésztőszervi gondok (reflux, bélfekély, gyomorfekély, aranyér, tumorok) kezelésével kapcsolatban is. Eredményes külső fekély, valamint pikkelysömör ellen is, ugyanakkor mérhetően javítja a csontritkulást. Számos tanulmányban igazolják a spirulina hatását a vírusok szaporodása ellen, az immunrendszer celluláris és humorális területén, valamint a rák megelőzésében és legyőzésében. Korlátozott lehetőségek miatt nem térhetünk ki minden látványos hatására, érintőleges tájékoztatás volt a célunk.
Internet info: www.martatv.hu (itt videofilmeket lehet látni a bal oldali oszlopban az „alga termékek.” c. képre kell kattintani).
www.wellstar-partner.hu; www.algainfo.mindenkilapja.hu; www.microalgae.hu; stb …
A spirulina alga egyéb haszna
A spirulina alga az egyike a legfontosabb tápanyagforrásoknak. Tartalmaz minden esszenciális aminosavat, gazdag klorofilban, béta-karotinban és egyéb fontos anyagokban. A spirulina az egyetlen eddig ismert növény, amelyben minden esszenciális zsírsav előfordul, elősegíti a növekedést, gyulladásellenes hatású, serkenti a köröm- és hajnövekedést és jó hatása van csontrendszeri panaszok (artritisz) esetében.
A spirulina tejsav bacilussal gazdagítja a bélflórát, így jó hatással van candidiázis, coli-fertőzés és egyéb bélproblémák esetén.
Rákellenes hatásai
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a spirulina – vagy annak oldata – embernél és állatnál egyaránt rákellenes hatású. Rákos megbetegedések esetében általában az történik, hogy a sejtek DNA-jának ámokfutása miatt a sejtek kontroll nélkül szaporodnak. Amikor az enzimek tevékenysége sugár vagy méreg hatására megszűnik, a sejtmag DNA-ja visszafordíthatatlanul tönkremegy és így fejlődhet tovább a rák. Az in vitro kutatások azt mutatják, hogy a spirulina különleges polyszaharidja a sejtmag enzimjeire és a DNA regenerálására nagyon előnyös hatással van. A tudományos munkák arról számolnak be, hogy emberen és állaton végzett kísérletek során a spirulina alga kiváló rákellenes hatást fejt ki.
Az ellenállóképesség növelése
A spirulina a szervezet ellenálló-képességét nagymértékben növelni tudja. Az állatokon végzett kísérletek is ezt igazolják. A kutatók állítják, hogy a spirulina nem csak az ellenálló-képességet javítja, hanem a vérsejtek szaporodását is elősegíti. A csontvelő törzssejtjei a makrofágok, a T –sejtek (ellenálló-rendszerünk fontos alkotórészei) tevékenysége a spirulina alga által hatékonyabbá válik. A lép és a csecsemőmirigy tevékenysége is erősödik az alga hatására.
Szervezetünk humorális és celluláris ellenálló funkcióját jelentősen serkenteni lehet a spirulina alga által. Í gy védekezhet a szervezetünk a mikrobák ellen. A celluláris ellenállás részei a T-sejtek, a makrofágok, a B-sejtek, és a rákellenes hatású gyilkos-sejtek. Ezek a sejtfajták megtalálhatók a májban, a lépnben, a csecsemőmirigyben, a nyirokcsomókban, a mandulákban és a csontvelőben. A spirulina alga elősegíti ezen sejtek tevékenységét.
A spirulinában levő Phycocyanid vérképző hatású
A spirulina sötét-zöldeskék színű, mivel egy fényes kék polypeptidből vagyis Phycocyanid-ból sok van benne. A kutatások azt mutatják, hogy ez az anyag pozitívan befolyásolja a csontvelő törzssejtjeit. Ezek a törzssejtek a fehér –és vörösvérsejtek képzéséhez szükségesek.
Kínai tudósok dokumentálták, hogy Phycocyanid serkenti az Erytroprotein (egy vérképző hormon) tevékenységét. Szerintük e hatás akkor is fennáll, ha a csontvelőt mérgező anyagok károsítják. E tulajdonságból adódóan a Spirulina alaga Oroszországban orvosilag elismert eszköze a sugárkárosított betegek kezelésének. A csernobili gyerekek a sugárkárosított talajból származó élelem fogyasztása miatt csontvelő-megbetegedésben szenvednek. Így nem volt lehetőségük elegendő fehér –és vörösvérsejt termelésére. A vérszegény gyerekek allergiás betegségekben is szenvednek e károsodás miatt. A gyerekek naponta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése